top of page
IMG_2070_edited.jpg

Finnerup kirke

IMG_2070_edited.jpg

Finderup Kirke

Finderup Kirke er opført i 1909 i rødsten efter tegning af arkitekt Vilhelm Ahlmann (1852-1928) i nygotiske stil. 
Altertavlen er udført af kunstmaler Axel Hou (1860-1948) og viser hvor Jesus velsigne børnene. Under udsmykningen er teksten "Lad de små børn komme til mig" skrevet.

​

Finderup Kirkes orgel er produceret af Jensen og Thomsen fra 1968 og orglet stod først i Søborgmagle
Kirke, indtil det i 2018 blev opsat op i Finderup Kirke.

Orglet har 14 stemmer og  2 manualer fordelt på hovedværk og brystværk, samt pedal med kobling til Hv og Bv. kobling til manualer. Orglet rummer desuden krumhorn i brystværket.

​

​

​

IMG_20211224_162809_edited.jpg

Hanning Kirke

Hanning kirke er en romansk kvaderstenskirke bygget omkring 1100. Måske har der været en trækirke på stedet før den nuværende. Kirken ligger på en bakke 39 m. over havet. Kirkens nuværende tårn er bygget i 1939. På kirkens kor kan man på ydersiden se flere rundede sted. Det vidner om at der tidligere har været et apsis, en slags tilbygning på koret, som senere er blevet fjernet.

 

På ydersiden af kirkens sydmur ses en rest fra den danske vikingetid i form af en runesten. Den bærer inskriptionen “...Tues søn, rejste denne sten efter Gyde, sin mor…” Stenen er genanvendt som byggesten, da kirkens præstedør blev muret til. Runestenen er dog ristet længe efter kristendommen blev indført i Danmark, da der side om side med Thors hammer ses to kors. - På Bork Vikingehavn anvendes en kopi af runestenen som trædesten til havnens indviede kirke, Sankt Erasmus.

​

Kirkens prædikestol er fra 1625 og i 1752 blev altertavlen fornyet. I 1939 gennemgik kirken en restaurering, hvor der også blev indsat et orgel. Kirken blev restaureret igen i 1984-87, og fik samtidig nyt orgel som er det nuværende.

Præstetavlen er fra 1956 og viser præster fra reformationen til i dag. Døbefonten er hugget ud af en granitblok og over den ses en dåbshimmel, som tidligere har kunnet sænkes ned over fonten.

I 2017 blev kirkesølvet fra 1700-tallet stjålet og det nuværende er derfor af nyere dato.

​

Hanning Kirkes orgel er produceret af Marcussen og Søn i 1989. Orglet har 7 stemmer og 1 manual med 6 stemmer, samt subbas i pedal med kobling til manual.

Hanning Kirke.jpg
IMG_20211224_162809_edited.jpg
Sædding Kirke.jpg
Sædding Kirke.jpg

Sædding Kirke

Sædding kirke er bygget omkring 1100 tallet i en tid hvor der blev bygget mange kirker i Danmark. Kirken er uden tårn og kaldes derfor en kullet kirke. Sydvest for kirken findes klokkestabel, hvori kirkens klokke hænger. Den nuværende er fra 1996.

​

Kirken er indviet til Skt. Laurentius, født omkring 230 i Toledo i Spanien, død 10. august 258 i Rom, Italien. Laurentius var skatmester og en af syv diakoner i Rom. En legende fortæller at han, efter at pave Sixtus 2. blev henrettet, fordelte kirkens skatter til de fattige. Dette var da imod kejser Valerians befaling. For dette blev Laurentius langsomt stegt. Han blev begravet på kirkegården Campus Veranus, dog er hans hoved i Vatikanet.

 

Omkring 1500 er våbenhuset blevet bygget til. Kirken minder os om at her er et mødested for Guds folk. Som de fleste middelalderkirker har Sædding kirke haft en indgangsdør i hver side. En kvindedør mod nord som kan ses inde i kirken. I syd findes mandeindgang, som er den nuværende indgang for alle gennem våbenhuset.

I gavlen mod øst hænger den gamle og originale kirkeklokke. Den må ikke bruges, da man frygter den kan forårsage revner i muren. Den originale klokke er en af, måske endda Danmarks ældste kirkeklokke. Tidligere tog man kirkeklokkerne i krigstid for at støbe kanoner, men det har man undgået i Sædding.

 

Inde i kirken er prædikestolen fra 1624 og altertavlen er fra ca. 1500-tallet. Den er magen til altertavlen i Nysogn kirke ved Ringkøbing. Kirkens oprindelige orgel er fra begyndelsen af 1900-tallet. Det nuværende fra er fra 1981.

 

I kirken findes en præstetavle med navne og årstal på alle præster ved Sædding kirke fra reformationen frem til i dag. Døbefonten er sandsynligvis den oprindelige, mens dåbsfadet er fra 1992. Det øvrige kirkesølv menea at være fra 1600-tallet. På nordvæggen hænger et krucifiks fra omkring år 1500.

 

I kirken hænger en mindetavle for Søren Kirkegaard, hvis slægt stammer fra Sædding. Uden for kirken står en mindesten, hvor man mener slægtsgården har lagt.

​

Sædding Kirkes orgel er produceret af  P. Bruhn og Søn i 1981. Orglet har 7 stemmer og 1 manual med 6
stemmer, samt subbas i pedal med kobling til manual.

 

Bølling Kirke

Bølling kirke ligger smukt placeret på et bakkedrag udenfor Bølling by med udsigt over Skjern-Å-dalen og kan bl.a. ses fra hovedvejen imellem Skjern og Videbæk

 

Bølling kirke er en middelalder kirke, i romansk stil, fra omkring 11 hundredtallet med plads til ca. 150 mennesker. Oprindeligt er kirken indviet til Sankt Hans, som er den samme som Johannes Døber.

Koret samt den østlige del af skibet er bygger af kvadersten, resten af kampesten. Kvaderstenene er tilhuggede af rå marksten, hvis ydre form har været bestemmende for den færdige kvaders størrelse. De største har en længde på mere en 200 cm. Det er kun kvadernes forside og sidekanter, der er tilhuggede, bagsiden er uforarbejdet. I kirkens nordside findes, i lighed med mange andre kirker, en tilmuret kvindeindgang.

I mange år havde kirken intet tårn. Det oprindelige styrtede sammen omkring 1720 p.g.a. dårlig vedligehold. I 1916 byggedes et nyt tårn i kirkens vestende. Det var en pengegave fra en lokal, der gjorde det muligt. I 1935 fik kirken indlagt elektricitet og i 1937 fik kirken sit første orgel. Det nuværende er fra 2000.

I korets sydside er det et lille rundt vindue i muren på lidt over 30 cm. i diameter. Det kalder man et spedalskhedshul. Noget lignende ses i flere kirker. I gammel tid var spedalskhed en frygtet og smitsom sygdom og der var ingen medicin mod den. Derfor måtte spedalske ikke komme ind i kirken, men kunne overvære gudstjenesten via dette vindue og evt. få nadveren rakt derigennem.

Kirkens prædikestol er fra 1611. Altertavlen er fra 1885. Øverst oppe er et billede fra den oprindelige altertavle fra 14 eller 15 hundred tallet.

På kirkens sydlige væg hænger et B-skilt. Det brugtes i ældre tid til at fortælle kirkegængerne, at i dag var der beskeder.

Lysestagerne på alteret er fra 1600-tallet og den 7-armede fra 1900-tallet. Altersølvet er skænket som gave til kirken i 1973.

Flere steder har man i forbindelse med renoveringer fundet rester af grave i kirkens gulv. På kirkegården nordvest for kirken findes en gravhøj. På marken syd for kirken findes en helligkilde som man mener har haft helbredende kraft.

​

Bølling Kirkes orgel er produceret af Bruno Christensen og Sønner i 2000. Orglet har 10 stemmer og 2
manualer fordelt på hovedværk og svelleværk med tremolo, samt subbas i pedal med
kobling til Hv og Sv. kobling til manualer.

IMG_20240514_130005_edited.jpg
2018-05-16 10.18.40 (2).jpg

OM OS

Rækker Mølle Pastorat administrer Finderup, Hanning, Sædding og Bølling kirker i Skjern Provsti.


Åglimt 6b, 6900 Skjern, Danmark

Tlf: (+45) 51158027
https://www.facebook.com/RKMoellePastorat

  • Folkekirken logo
  • Facebook
bottom of page